wine-expert-logo.png

VINSKI PUTEVI ŠUMADIJA I POMORAVLJE

Kraljevska vinska tura

 Vodič „Vinski putevi Šumadija i Pomoravlje“ autorsko delo Zorana Dragoljevića Žorža publiciste, vinskog viteza Šumadije i vinskog eksperta. Publikacija na srpskom jeziku odštampana je početkom marta 2021. godine u izdanju Gradske turističke organizacije Kragujevac i udruženja Wine Expert Kragujevac kao pilot projekat u okviru programa razvoja vinskog turizma Srbije.

 Publikacija je namenjena pre svega putnicima, turistima, ljubiteljima vina i gastro hedonistima, ali isto tako i pružaocima usluga u ovoj oblasti turizma kao što su: vinarije, turističke organizacije i agencije, hoteli, restorani, vinoteke, lokalni prehrambeni proizvođači, prevoznici i specijalizovani mediji.

 Ova sveobuhvatna i informativna publikacija na 60 stranica predstavlja dve značajne vinske regije Šumadiju i Pomoravlje, a u okviru njih i najinteresantnije vinske ture. Detaljno je opisano 56 vinarija sa svim korisnim podacima i preko 200 vina sa preporukom i opisom onih najboljih. Vodič je opremljen brojnim fotografijama i sa četiri mape vinogradarskih rejona i vinogorja. U vodiču su predstavljeni i najznačajniji kulturno-istorijski spomenici, srpski srednjovekovni manastiri, kao i značajne prirodne retkosti i znamenitosti. Predstavljen je i kalendar vinskih manifestacija u Šumadiji i Pomoravlju.

 Prostor koji obuhvata i opisuje ovaj vodič predstavlja najznačajniju vinsku regiju u Srbiji kako po svom istorijskom korenju, srpskim autohtonim sortama vinove loze koje se od vajkada gaje (prokupac ili kameničarka, skadarka, smederevka i tamjanika), tako i po vinima vrhunskog kvaliteta koja se prave u vinarijama kao što su: Aleksandrović, Radovanović, Temet, Lastar i brojne druge. Ovo je jedina regija u Srbiji u kojoj dve kraljevske porodice Obrenović i Karađorđević imaju svoje vinograde i vinarije u kojima se i danas proizvodi vino. Posebno je značajno istaći da u Topoli na lokalitetu Oplenac, Kraljevska vinarija koju je podigao 1931. godine kralj Aleksandar I Karađorđević, danas proizvodi vina visokog kvaliteta, a u sklopu vinarije je i muzejska postavka koja kroz brojne zbirke pruža pregled razvoja vinarstva u Srbiji.

Tako je i najinteresantnija ponuda vinskog turizma Srbije upravo „Kraljevska vinska tura“ koja prolazi istorijskim, a ujedno i savremenim vinsko-gasrtonomskim putem Šumadije.


Galerija