wine-expert-logo.png

Atlas vina Šumadije predstavlja plod dugogodišnjeg rada, prikupljanja i analize podataka, kao i napora Udruženja proizvođača vina sa oznakom geografskog porekla „Šumadija“ da stvori bolju vinsku budućnost Šumadije i cele Srbije. Koristeći benefite projekta „Zajednička akcija Udruženja vinara na širenju tržišta i vidljivosti turističke ponude opštine Topola“, uz bezgraničnu pomoć šumadijskih vinara, autor ove knjige   g-din Zoran Dragoljević Žorž je na najlepši mogući način sublimirao dugogodišnje interesovanje i rad članova udruženja, kombinujući to sa svojim znanjem i bogatim iskustvom u ovoj oblasti.

Čitaoci već na prvo prelistavanje mogu zaključiti da su zanimljivi i ekskluzivni podaci i materijali o Šumadiji godinama brižljivo pripremani. Autor sa posebnim poštovanjem i neskrivenim oduševljenjem ističe jedinstvenost terroir-a Šumadijskog vinogradarskog rejona i njegovih vinogorja, kao i specifične karakteristike i tipičnost vina ovog područja koja je uslovljena ekološkim i ljudskim faktorima terroir-a (kao što su navedene sorte vinove loze i način proizvodnje vina). U atlasu se čitaocima na pristupačan način predočava istorija proizvodnje grožđa i vina Šumadije, kao i tradicija udruživanja vinogradara i vinara na našim prostorima koja je započeta upravo u Šumadiji, podno planine Venčac. Kao pozitivan primer saradnje i sprovođenja vizije razvoja šumadijskog vinogradarstva i vinarstva, s posebnom pažnjim su predstavljene aktivnosti Udruženja proizvođača vina sa oznakom geografskog porekla „Šumadija“ koje baštini tu dugu vinogradarsko-vinarsku tradiciju. Da bi se pokazala bitnost geografskog porekla i zajednički cilj isticanja visokog kvaliteta vina, u knjizi se posebna pažnja posvećuje vinima koja nose zaštićenu oznaku „Šumadija“. Činjenica da je Šumadija i jedinstveno turističko područje predstavljena je kroz opis šumadijskih festivalskih aktivnosti, opis izložbi umetničkih dela u vezi sa vinom, kao i kroz Vinski put Šumadija - atraktivnu turističku destinaciju protkanu vinskim, ali i istorijskim sadržajima i prirodnim lepotama.

Moderan, inspirativan i grafički stilizovan Atlas vina Šumadije predstavlja nezaobilazno štivo ljubitelja vina i poštovaoca vinorodne Šumadije, ali i svih onih koji ne poznaju vinske detalje i tajne ovog, za Srbiju, izuzetno značajnog vinogradarsko-vinarskog područja.

 Doc. dr Darko Jakšić


Galerija